De bloemkool is een van de populairste koolsoorten in ons land. De kool heeft een milde, iets bittere smaak. Behalve de bekende witte bloemkool bestaan ook lichtgroene, donkergroene en paarse rassen. De paarse bloemkool lijkt op broccoli, is sneller gaar dan de witte en heeft een zachtere smaak.
Oorsprong: Bioboerderij Schelfhout

In 2008 besliste men van gangbaar om te schakelen naar bio. “Je moet stevig in je schoenen staan om van het ene moment naar het andere om te schakelen. Het is zeker niet evident”, aldus Frank.
Frank is in de tuinbouw gerold via zijn schoonouders. “In 1988 ben ik op hun bedrijf beginnen meewerken. Zij hadden bloemkool, schorseneren en asperges. Kortom, een typisch Klein-Brabants tuinbouwbedrijf. Twee jaar later zijn we aan de Platte Heegtestraat een eigen bedrijf begonnen. Tot 2008 werkten we gangbaar, zoals de meeste land- en tuinbouwers. Vanaf dan is de omschakeling begonnen naar bio. De redenen dat we overstapten zijn velerlei. Door mijn mandaat in de plaatselijke politiek, onder meer als schepen van Landbouw en Milieu maar ook in de milieuraad, kom je vaak in contact met mensen die met het milieu bezig zijn. Daardoor sta je meer stil bij de problematiek. We zijn er dan zelf beginnen nadenken over een eventuele omschakeling, al is dat niet eenvoudig. Je bent in de omschakelperiode die twee tot drie jaar duurt vis noch vlees: niet echt goed genoeg voor de gangbare markt en het biolabel krijg je pas als de omschakeling voltooid is. De stap heb ik durven zetten omdat er een inkomen was van mijn schepenambt het was toen of nooit, al moet ik zeggen dat de verkoop van onze groenten in de omschakelperiode al bij al is meegevallen. Achteraf gezien zijn we erg blij dat we het biolabel behaalden. Over de prijzen die we krijgen mogen we niet echt klagen, iets wat in de gangbare landbouw niet zo evident is. Ik vermoed dat het bedrijf nu niet meer zou bestaan als we toen niet omgeschakeld waren naar bio.”