Een blog op de webshop

  • Geplaatst op
  • Door Bart Vanderleen
  • 1
Een blog op de webshop

Het is zover. Naast de nieuwsbrief nu ook regelmatig item in mijn kookdagboek van Puur Smaak.

Het is zover. Naast de nieuwsbrief nu ook regelmatig item in mijn kookdagboek van Puur Smaak.

Wat is de bedoeling? 

Het bijhouden van een soort kookdagboek met mijn ervaringen binnen de zaligheden van mijn beroep: koken met producten recht van bij de boer in de keuken van Puur Smaak. Vaak wil ik dingen delen maar door de vroege uurtjes lukt dat niet altijd of Facebook of Instagram. Tegen dat iedereen wakker is, zijn de berichten al diep doorgeschoven in de historiek.

Mensen die me kennen weten dat ik vooral vanuit mijn buik werk. Ik heb geen opleiding kok of horeca in het algemeen maar heb ondertussen wel wat ervaring:

- vakantiejobs in professionele keukens vanaf mijn 13de (heb toen wel wat moeten liegen over mijn leeftijd)

- 7 jaar de keuken gerund in ons restaurant in Sint-Amands (nu Puurs-Sint-Amands)

- 15 jaar traiteuropdrachten gedaan in combinatie met de verkoop van wijn

- nu al 3 jaar actief in Puur Smaak, vooral de keuken voor kant en klare gerechten, een Table d'amis op vrijdag, traiteur op aanvraag en vooral ook veel losse gerechten die we te koop aanbieden. Daarnaast altijd gedreven op zoek naar een optimaal aanbod vers vlees zo veel mogelijk recht van bij de boer

 

Soms mis ik misschien wat scholing maar ervaring heeft dat al ruimschoots goed gemaakt. Soms doe ik de dingen anders omdat ik vind dat het product dan beter tot zijn recht komt.

Zo hebben we in het assortiment van Puur Smaak een overheerlijke (maar dure) Ribeye in de hoevebeenhouwerij. Om het vlees volledig tot zijn recht te laten komen vraag ik onze bezoekers eerst: "Heb je een goede oven?". De meesten beginnen zich ongemakkelijk te voelen omdat het niet de bedoeling is om het vlees in de oven te bakken, maar op de BBQ of de grill. Toch raad ik de mensen aan om hun oven op 55°C te zetten. Leg het vlees in de oven zonder zout of peper en laat het daar 15-20 minuten rusten. Het droogt wat uit aan de oppervlakte, maar dat kan geen kwaad. Het rijkelijk aanwezige vet wordt mals en geeft veel smaak af aan het vlees. Het vet heeft nu ook een functie want voor de bleu liefhebbers blijft dat anders hard en wordt het niet opgegeten. Leg het nu op de grill. Heel kort want door de sappen van het vet die vrijgekomen zijn zal de warmte heeeeel snel geleiden doorheen het vlees. Bleu gebakken? Aan elke kant nog 1 à 2 minuten en stoppen. Groot voordeel: je hebt de perfecte bleu-chaud gebakken, iets wat alleen maar voor heel goede koks is weggelegd. 

En dat, lieve volgers, staat niet in de kookboeken of zit niet in de opleiding. Dat is wat ik bedoel met ervaring vanuit de buik.

Veel kookgenot en hou de Smaken Puur.

Bart

 

Reacties

  1. willy willy

    Eindelijk. Daar heb ik nu lang op gewacht. Vooral een open kanaal om eindeloos veel vragen te kunnen stellen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.