Het is weer die tijd van het jaar: ossenstaart Limousin

  • Geplaatst op
  • Door Bart Vanderleen
  • 0
Het is weer die tijd van het jaar: ossenstaart Limousin

Het is weer zover: ossenstaart Limousin gebruikten als veelzijdige smaakbom

Jawel, dit is misschien wel één van mijn meest favoriete kookmomenten vooral omdat hier de naam Puur Smaak ten volle tot zijn recht komt. Eigenlijk heel simpel te bereiden maar je hebt wel veel tijd nodig (ideaal voor de thuiswerkers onder ons).

Pak de ossenstaart uit, bloemen en kruiden royaal insmeren met tomatenpuree. Peper en zout en dan 30 minuten de oven in om de korsten. Zet ondertussen een royale pot water op. Zelf doe ik er niets bij van groenten en andere kruiden (buiten zout) omdat ik volledig wil gaan voor de pure smaak van het vlees en ook om zo de mogelijkheid te laten om de basis voor verschillende recepten te gebruiken. Daar kun je wel verder afkruiden.

Na de 30 minuten oventijd voeg je de stukken vlees toe aan het kokende water en laat alles eens goed doorkoken. Daarna, deksel op de pot en 12 uur laten garen op het laagste vuurtje. Schep om de twee uur de bovenste laag schuim af. Weet dat je ondertussen een smaakbommetje aan het maken bent.

Veel succes en hou de smaken puur,

Bart

Waar gebruik ik dit nu voor:

- het gezeefde vocht als basis voor sauzen 

- het vlees als basis voor een kroket zoals je hem nog nooit geproefd hebt of als basis voor een heerlijk vleessalade

- of je kunt het de combinatie vocht en vlees gebruiken voor een heerlijk bouillon als soep. Deze werk je best nog af met groenten (eerst stoven en dan blussen met het bouillonvocht). Het vlees geplukt of op zijn geheel toevoegen)

Limousin is voor mij het nieuwe normaal geworden binnen het verhaal van Puur Smaak. Dit kwaliteitsras zorgt voor een enorme diepgang in smaak, zowel rauw als bereid. Uitgangspunt is wel dat het recht van bij de boer komt. Dan ben ik zeker van de kwaliteit. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.