Het ultieme aardappelrecept voor alle gerechten

  • Geplaatst op
  • Door Bart Vanderleen
  • 2
Het ultieme aardappelrecept voor alle gerechten

Genoeg van gekookte aardappel? Dan is dit recept met stip één die je bovenaan je receptenboek moet schrijven

Aardappel: wel of niet?

Een pittige discussie wordt er vaak gevoerd aan tafel net voor een maaltijd. De één eet tijdelijk geen koolhydraten, de andere eet ze niet graag gekookt of nog een ander heeft ze toch liever gepureerd.

Ik kan jullie zeggen, het is een beetje uit dit gegeven dat ik op zoek ben gegaan naar een recept die iedereen kan bevallen en ook op verschillende plaatsen kan gemaakt worden (oven, wok, pan, bbq,..) met telkens hetzelfde resultaat. Enkel de "koolhydraten vermijders" zullen met dit recept niet veel aankunnen.

 

Zoek de perfect aardappel

Puur Smaak kiest resoluut voor Puur Patat, een boer uit Tielt met misschien wel de beste aardappel die op de Belgische markt aanwezig is. Eén van zijn stokpaardjes is dat hij weigert zijn aardappelen te wassen. Ze zouden mooi kunnen blinken, maar dat stukje Tieltse aarde dat aan elke aardappel nog vastzit maakt ze uniek en lang houdbaar. 

 

Hoe gaan we te werk

Wat heb je nodig:

- 200gr ongeschilde Puur Patat aardappel

- 1 grote ui (ik gebruik bij voorkeur de witte)

- kippenkruiden

- bakolijfolie

- optioneel verse look, rozemarijn en tijm (dit is meer voor de BBQ versie)

Wat nu volgt is simpel en snel klaar (wok of panversie)

- Was de aardappelen heel grondig Absoluut niet schillen !! De extra smaak die hiermee aan het gerecht gegeven wordt is hemels. 

- Snij ze in "artistieke" blokjes. Liefst wel allemaal ongeveer even dik

- Snij de ui grof in partjes (wel de laagjes lostrekken). Deze mogen gerust even groot of groter zijn als de aardappelen

- Meng koud de aardappelen en de gesneden ui. Strooi zeer royaal met kippenkruiden. Er moeten veel kruiden op omdat we verder geen zout of peper gaan gebruiken. Hier kun je desgewenst ook een teentje look toevoegen.

- Doe VEEL olijfolie in de wok en laat warm worden. De bodem moet royaal bedekt zijn

- Doe de gemengde aardappelen in de hete wok en de eerste minuten goed omroeren terwijl het op een groot vuur blijft opstaan. Zorg ervoor dat de aardappelen zich niet vastzetten op de bodem. 

- Na een viertal minuten nog eens goed omroeren, de bodem nog eens goed losmaken. Doe er nog wat olijfolie bij. Zet een deksel op de wok en laat op een zacht vuurtje een twaalftal minuten sudderen. Na vijf minuten met een brede spatel omroeren.

- Prik eens in de aardappelen om te zien of ze gaar zijn

- Deksel eraf en geef nog maar eens twee minuten volle gas en.... klaar.

Op het bord zal ook wat olijfolie meekomen als je ze uitserveert. Laat dat zo want dat zit boordevol smaak. 

Heb je aardappelen over? Geen nood. De dag erna smaken ze nog beter.

 

Varianten op de Puur Smaak aardappelen

Puur Smaak aardappelen met groeten

Alle harde groenten kunnen hiervoor gebruikt worden: paprika, groene boontjes, wortel, butternut,... En het is heel makkelijk. Snij de groeten rauw in stukjes (niet te groot) en meng ze mee onder de rauwe aardappelen en gesneden ui. En voor de rest wordt alles tegelijk klaargemaakt zoals hierboven en voor eenzelfde tijd.

 

Puur Smaak aardappelen met vlees

Hier moet je wat oppassen want hier zijn niet zoveel mogelijkheden. Wat er perfect kan bij passen is witte pens, klein gesneden blokjes varkensvlees van Brasvar of in de lengte gesneden reepjes (niet te dun snijden) kip van La Belle Flamande. En ook hier gaat alles tegelijk de wok in. 

 

Puur Smaak aardappelen in de oven

Je kunt ook alles in een vuurvaste schotel mengen en een twintigtal minuten in een voorverwarmde oven zetten van 180°C. Roer zeker 3 keer in de schotel om de bovenste laag niet te laten aanbranden. Prik zeker eens in de aardappellen om te zien als ze gaar zijn. Laat ze desnoods nog enkele minuutjes staan.

 

Puur Smaak aardappelen op de BBQ

Eindelijk eens een variant op de klassieke gepofte aardappel op de BBQ. Maak een dubbele papillotte en plooi de zijkanten goed samen in een boord van minimum 1cm. De onderste hoeken ook nog eens omplooien, want er komt stevig wat druk op je papillotte. 

Meng alles wat erin moet rauw en werk af met look, tijm en rozemarijn. Verpak alles in je papillotte maar zorg ervoor dat deze maar maximaal voor de helft gevuld is. De lucht is nodig voor een optimale warmteverspreiding. Leg op de grill van de BBQ en laat zeker 20-25 minuten liggen. Snij de papillotte bovenaan open en serveer zo op tafel.

Je kunt ook de papillotte vervangen door een aluminium bakje met aluminiumfolie om het bakje af te sluiten.

In alle toepassingen wordt geen zout of peper gebruikt. Gebruik enkel kippenkruiden. En als je denkt dat je er genoeg op gedaan hebt, doe er dan gerust nog maar een snuifje bij.

Smakelijk, veel kookgenot en houd de smaken puur.

Bart

Reacties

  1. Valerie Valerie

    Bart, ik kreeg uw tip mee naar huis en ik ben er nu wel aan voor de moeite: mijn kinderen willen geen andere aardappelen meer.

  2. Jaqueline Vervoort Jaqueline Vervoort

    Ik heb ze al bij jullie Table d'amis gegeten en ben er helemaal weg van. Het is een moeilijke keuze: ga ik ze nu zelf maken of wacht ik tot jullie weer mogen opengaan na de corona.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.