Zo snijd je een paprika

  • Geplaatst op
  • Door Bart Vanderleen
  • 7
Zo snijd je een paprika

Enkele slimme trucs om ervoor te zorgen dat je snijplank niet vol paprikazaadjes hangt.

Paprika's snijden zonder een explosie aan losse zaadjes: het kan!

Niks vervelender als een snijmes, plank en handen voor paprikazaadjes. Eén van de grootste oorzaken is het verkeerd aansnijden van de paprika. Bij heel wat kookvrienden zie ik dat ze dwars door de zaadlijsten snijden. Je kunt kunt al raden dat, zelfs met een scherp mes, heel wat zaden loskomen. Maar hoe moet het dan wel?

 

Stap voor stap

Je kunt je paprika zo aansnijden dat je aan de snijresten amper nog het kleur herkent van je paprika. Wat het je nodig:

  • een groot scherp mes (minimale grootte van het lemmet: 15cm)
  • een scherp aardappelmesje 
  • een propere snijplank
  • een afvalbakje

Leg de paprika plat op je werkblad. Op de foto hieronder zie je de twee plaatsen waar je moet snijden met je groot scherp mes. Het doel: niet door de zaadlijsten snijden.

 

De bovenste snede echt net onder het steeltje. Zo kun je straks het steeltje er mooi van tussen plukken zonder één gram afval. 

En nu de binnenkant. Neem hiervoor het aardappelmesje en snij alle witte hechtingspunten los met de rand van de paprika. Hou bij de laatste snede de bol met zaadlijsten vast. Op de foto staan er vier, maar dat kan anders zijn bij jouw paprika. Eens de zaadlijsten eruit kun je de witte randjes nog wat proper maken.

 

 

Zie nu eens wat er gebeurd is: geen zaadjes en vooral geen vruchtvlees afval. Waarom zo lang gewacht met deze manier van snijden? Wees gerust, ik weet dat ook nog maar een paar jaar.

Smakelijk, veel kookgenot en hou de smaken puur.

Bart

PS: wist je dat je uit één paprika gerust 20 tot 30 nieuwe paprikaplanten kunt kweken? Leuk is wel als je gaat voor de bio paprika's uit het assortiment van Puur Smaak, je ook thuis je eigen bio paprika's kunt kweken. 

Reacties

  1. Sofie Wauters Sofie Wauters

    Thx. Ik had het ooit al eens ergens opgepikt, maar ik wist niet meer goed hoe.

  2. Evelyn Wauters Evelyn Wauters

    Ik heb gisteren de tip gelezen en ik had juist paprika op het menu staan. Deze manier is echt veel beter en ik had vooral veel meer paprika over voor mijn gerecht. Graag meer van deze tips.

  3. Sasha Beuckelaer Sasha Beuckelaer

    Dank je wel voor deze tip. Het zit er heel simpel uit en ik ben altijd te vinden om zo weinig mogelijk afval te hebben.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.