- Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.
Smaakbox#3: Kerstmis zonder taart? Ik dacht het niet.
Smaakbox#3: Kerstmis zonder taart? Ik dacht het niet.
Joke, je weet wel "die van Bart" of onze bakfee die het hele jaar rond bakt, heeft alles uit de kast gehaald om een heel smaakvolle Bûche te maken, maar laat het dan net op een andere manier zijn.
Wist jij van waar het gebruik komt om op Kerstmis een Bûche op tafel te toveren en waarom men alle moeite doet om het doen te lijken op een boomstammetje?
De traditie gaat terug op een oud, voorchristelijk gebruik tijdens de Winterzonnewende waarbij een echte boomstronk (Tió de Nadal, het joelblok of skakantzalos) in de familiehaard opgestookt werd. Toen voor de kerstening van Europa de Winterzonnewende gevierd werd, was het een gebruik om door de pater familias een goede stronk hout uit het woud te laten kiezen. Sommige bronnen maken gewag van een stronk van een fruitboom als symbool voor de overvloed. Deze stronk werd met veel ceremonie naar de haard van de familiewoning gebracht en moest zo lang mogelijk brandende gehouden worden om geluk te brengen in het nieuwe jaar dat volgde op de Winterzonnewende. Ook zegende men soms de stronk met wijn of gezouten water. Zelfs het bewaren van de as van de stronk zou geluk brengen. Het uitstrooien over de te bewerken velden was nuttig. Deze techniek wordt ook gebruikt door middel van het verbranden van de restanten van vorige gewassen, dus berustte waarschijnlijk op ondervinding. Het binnenshuis bewaren van de as zou bescherming bieden tegen de bliksem.